W profesjonalnej kuchni korzysta się z wielu różnych narzędzi i akcesoriów, przy czym o szczypcach kuchennych mówi się raczej niewiele. Tymczasem jest to wyposażenie niezwykle przydatne i funkcjonalne, ułatwiające przygotowywanie posiłków. W tym materiale przyjrzymy się rodzajom szczypców i możliwościom ich wykorzystania w profesjonalnej kuchni.
Do czego służą szczypce kuchenne?
Szczypce kuchenne, bez względu na rodzaj czy przeznaczenie to akcesoria, które przypominające nieco większą pęsetę. Mogą być proste na całej długości ramion lub też zakończone szerzej, na przykład końcówkami przypominającymi spłaszczone łyżki. Zakończenia mogą mieć niekiedy pofałdowane (żebrowane) brzegi, by łatwiej można było chwytać nimi żywność czy też, w przypadku szczypiec do sałaty i podobnych produktów, jedno ramię zakończone płaską łyżką, a drugie szerszym widelcem. Innymi słowy – w zależności od przeznaczenia, gastronomiczne szczypce kuchenne będą swoją konstrukcją dostosowane do wybranego rodzaju produktu/potrawy. Za pomocą szczypiec kuchennych można, przede wszystkim, wygodnie chwytać i przekładać różnego rodzaju żywność, zarówno surową, jak i w trakcie obróbki cieplnej (na przykład gotowania). Za ich pomocą możliwe jest ergonomiczne przekładanie mięsa smażonego na patelni czy też wyciąganie ugotowanego makaronu z wody. Odrębne szczypce kuchenne ułatwiają mieszanie i nakładanie sałaty czy surówek. Akcesoria takie są zatem świetną alternatywą dla innych sztućców kuchennych, zapewniając dużą wygodę.
Z jakich materiałów produkowane są szczypce kuchenne?
Szczypce kuchenne można podzielić na kilka rodzajów, w zależności tak od materiału, z jakiego zostały wykonane, jak i ich przeznaczenia. Biorąc pod uwagę różne surowce stosowane w produkcji tego wyposażenia, wymienić można, na przykład:
- drewniane szczypce kuchenne – lekkie i bardzo trwałe, odporne na działanie wysokiej temperatury;
- szczypce kuchenne plastikowe (z poliwęglanu) – są również lekkie, ale mniej trwałe i z całą pewnością nie nadają się do stosowania w wysokich temperaturach;
- szczypce kuchenne z żaroodpornego tworzywa – trwałe, nadające się do użytkowania w trakcie przygotowywania potraw w umiarkowanej temperaturze (mniej więcej do 100 stopniu Celsjusza),
- metalowe szczypce kuchenne – wyjątkowo trwałe i odporne na wysokie temperatury, oferowane w wielu różnych odmianach, są uniwersalne i funkcjonalne.
Rodzaje szczypiec kuchennych
Jak wspomnieliśmy, szczypce kuchenne można podzielić na różne rodzaje także w zależności od tego, do czego są wykorzystywane. Tym samym można, przykładowo, wymienić:
- szczypce do grilla – metalowe, mogą być zakończone drewnianymi uchwytami, które zapobiegają oparzeniu skóry; szczypce grillowe mogą być używane także w trakcie smażenia mięsa na patelni,
- szczypce uniwersalne do serwowania – mogą być wykonane z różnych materiałów, ich głównym zadaniem jest estetyczne i higieniczne podawanie porcji potrawy czy deseru,
- szczypce łyżkowate do sałatek – dzięki zakończeniom przypominającym łyżki możliwe jest wygodne nabieranie porcji sałaty i innych dodatków,
- szczypce do cukru – mniejszych rozmiarów, najczęściej wykonane ze stali nierdzewnej,
- pęseta do usuwania ości – rodzaj niewielkich szczypczyków, które pozwalają na szybkie i skuteczne wyciąganie ości w trakcie filetowania ryb,
- szczypce do homara (wybierak mięsa homara) – o konstrukcji ułatwiającej wyciąganie mięsa spod pancerzyka,
- szczypce do ślimaków – pozwalające na trzymanie skorupki tak, by nie wyślizgiwała się w trakcie wybierania mięsa,
- szczypce do spaghetti – o ramionach przypominających widelce, którymi łatwo wybiera się ugotowany makaron,
- szczypce do szparagów – żebrowane, co ułatwia eleganckie serwowanie szparagów.