Czy zależy Ci na tym, by Twoja rodzina zjadła szybkie i wartościowe śniadanie, zanim dzieci wyruszą do szkoły, a dorośli do pracy? Jeśli masz wyrzuty sumienia, że pierwszym posiłkiem dnia są szybkie w przygotowaniu płatki, przeczytaj ten artykuł i przekonaj się, że nie musisz rezygnować z tego produktu. Podpowiadamy, jak podawać płatki, by były zdrowsze, wartościowe, smaczniejsze i bardziej sycące.
Wybierz naturalne płatki
Śniadaniową rewolucję zacznij od samych płatków. Zrób szybką inwentaryzację kuchennych szafek i sprawdź składy płatków, które w Twoim domu jada się na śniadanie. Jeśli na liście składników obok samych zbóż znajdziesz też szereg innych dodatków, włącznie z cukrem, stopniowo eliminuj te produkty z jadłospisu. Zastąpią je zdrowe płatki śniadaniowe z prostym składem. W paczce powinno być 100% zbóż, bez dodatku cukru, które cechują się znaczną wartością odżywczą. W naturalnych produktach zbożowych obecny jest błonnik pokarmowy, witaminy i składniki mineralne. Pamiętaj, że nie musisz ograniczać się do jednego rodzaju płatków. Możesz regularnie zmieniać gatunki zbóż, które trafiają na śniadaniowy stół. Spróbuj płatków jaglano-orkiszowych, amarantusowych lub orkiszowo-gryczanych.
Sięgaj nie tylko po mleko
Oprócz mieszania rodzajów płatków możesz regularnie zamieniać mleko krowie na różnorodne napoje roślinne. W ten sposób urozmaicisz śniadaniową rutynę. Spróbuj płatków zbożowych z napojem owsianym, migdałowym albo kokosowym. Pamiętaj, że jako dodatek do płatków doskonale sprawdzają się też naturalne jogurty oraz skyry. Dzięki nim konsystencja posiłku jest gęstsza, a śniadanie staje się jeszcze bardziej sycące.
Dodaj do płatków owoce
Połączenie płatków z mlekiem, napojem roślinnym, skyrem czy jogurtem to dobra baza, którą możesz uzupełnić o wartościowe dodatki. Oczywistym wyborem będą w tym przypadku owoce. Możesz skorzystać z tych świeżych, ale wiedz, że istnieją też inne rozwiązania. Jedną z opcji są owoce liofilizowane, stworzone w 100% z owoców naturalnych. Mogą mieć postać pyłu, który po wsypaniu do mleka zmieni jego kolor na ten zgodny z barwą danego owocu. Liofilizowane truskawki, maliny czy banany tak samo, jak świeże owoce są pełne witamin i składników mineralnych. Możesz przechowywać je w kuchennej szafce, obok płatków – dzięki temu przygotowanie śniadania pójdzie jeszcze sprawniej.
Stwórz królewskie śniadanie w 5 minut
Czy wiesz, że przy pomocy płatków śniadaniowych możesz w kilka minut przygotować zdrowy i efektowny posiłek, który może z powodzeniem konkurować z deserami tworzonymi przez renomowane lodziarnie? Do miseczek przełóż jogurt lub skyr i posyp go naturalnymi płatkami śniadaniowymi. Dodaj świeże i liofilizowane owoce, a także ulubione orzechy. Całość możesz udekorować pastą orzechową, wiórkami kokosowymi lub domowym dżemem. Takie śniadanie jest sycące i pełnowartościowe, a do tego zachwyca swoim smakiem i wyglądem nie tylko dzieci, ale i dorosłych!