Na pewno wiesz, jak ważne jest dobrej jakości opakowanie na ciasto. Ma ono chronić wypieki podczas transportu, a także eksponować je na sklepowych półkach. Jeśli prowadzisz piekarnię, cukiernię, kawiarnię lub punkt z wyrobami cukierniczymi, to prawdopodobnie potrzebujesz ich na co dzień. Sprawdź rodzaje pudełek na ciasto oraz materiał, z jakiego są wykonywane. Poznaj kryteria wyboru, aby najlepiej zabezpieczyć swoje wypieki.
Kryteria wyboru pudełek na ciasto
Na rynku jest duży wybór opakowań na ciasto. Można je grupować według różnych kryteriów. Najważniejsze z nich to:
- wymiary – pudełka na ciasta z https://sklep.polmarkus.com.pl/pudelka-na-ciastosą dostępne w szerokiej gamie rozmiarów. Dzięki temu z łatwością wybierzesz opakowania na pojedyncze sztuki, jak i do większej ilości wypieków.;
- kształt – pudełka na ciasto mają różne kształty. Najczęściej są kwadratowe lub prostokątne. To najbardziej uniwersalne modele, które umożliwiają bezpieczny transport różnych wypieków;
- forma – opakowania na ciasto mogą przyjmować różne formy. Najpopularniejsze to:
- klapowe pudełko na ciasto – ma odchylaną klapkę do otwierania i zamykania opakowania,
- pudełko na ciasto z wiekiem – ma nakładane wieczko dopasowane do wielkości opakowania,
- pudełko na ciasto z okienkiem – pozwalające na estetyczną prezentację wypieków, może być zabezpieczone folią chroniącą wnętrze opakowania,
- pudełko z uchwytem – posiada praktyczny uchwyt do przenoszenia,
- tacka na wypieki – idealna do transportu i ekspozycji pączków oraz różnego rodzaju ciastek.
- rodzaj wypieku – opakowania na ciasto dzielimy także w zależności od rodzaju wypieku. W tej kategorii wyróżniamy:
- pudełko na tort,
- opakowanie na pączki,
- tacka na muffinki lub ciepłe lody,
- pudełko na ciastka,
- opakowanie na ciasto.
Tak duży wybór sprawia, że możesz z łatwością wybrać opcję dostosowaną do Twoich potrzeb, specyfiki ciast czy funkcji opakowania.
Pudełko na ciasto – tektura lita czy falista?
Ważnym kryterium wyboru opakowania na ciasto jest materiał, z którego zostało ono wykonane. Najczęściej stosowana jest tektura lita. Pudełka na ciasto wykonane z tego materiału mają atesty pozwalające na kontakt z żywnością. Są odporne na wilgoć oraz zmiany temperatur. To znacznie ułatwia transport wypieków i zabezpiecza je przed negatywnym wpływem czynników zewnętrznych. Tektura lita służy także do produkcji podkładów pod torty. Ten wytrzymały materiał skutecznie chroni wypieki przed uszkodzeniem.
Do produkcji opakowań na ciasta używana jest również tektura falista. Z tego materiału zazwyczaj wykonywane są pudełka na pizzę lub zbiorcze opakowania na pączki. Tektura falista może nasiąkać, dlatego dno opakowania powinno być dodatkowo zabezpieczone np. papierem.
Poznaj cechy dobrego opakowania na ciasto
Czym charakteryzuje się dobre opakowanie na ciasto? Podczas wyboru pudełek na wypieki uwzględnij:
- materiał – pudełko na ciasto musi być trwałe,
- wielkość – na stanie warto mieć kilka różnych rozmiarów pudełek i dostosowywać je do rodzaju tworzonych wypieków,
- wytrzymałość – opakowania na ciasto służy także do transportu, a więc powinno mieć wzmocnione brzegi,
- uchwyty – pudełka na ciasto musi być poręczne i bezpieczne szczególnie podczas przenoszenia,
- wygląd zewnętrzny – estetyczne opakowanie na ciasto wpływa na atrakcyjność wypieku i jego ocenę przez potencjalnego kupca.
Opakowania na ciasto są dostępne w różnych kształtach, rozmiarach, formach i wersjach kolorystycznych. Znasz już charakterystykę i kryteria wyboru pudełek na wypieki. Po które z nich sięgniesz?